افسردگی

افسردگی | موج عظیمی از افسردگی در راه است!

12درصد مردم جامعه دچار افسردگی هستند.

23درصد افراد 15 تا 60 سال را دارای مشکلات روحی و روانی می داند و بالاخره اینکه آمارهای رسمی نشان می دهد که از هر چهار ایرانی یک نفر دارای اختلالات روانی است.

همه این آمارها تنها یک موضوع را به اثبات می‌رساند؛ بیماری های روحی و روانی در ایران 8درصد بیشتر از متوسط جهانی آن است و شعاع این دایره روز به روز در حال گسترده‌تر شدن است.

میخواهیم شما را با افسردگی و راه های درمان افسردگی آشنا کنیم.با مجله ی اینترنتی دلگرم همراه باشید.

 

 

افسردگی

 

افسردگی چیست؟

 

 

مقدمه ای در مورد افسردگی

 

 

افسردگی یک بیماری روانی‌ست که باعث احساس غم و ناراحتی مداوم و از دست‌دادن علاقه می‌شود. اکثر افراد بعضی از مواقع احساس نارحتی، افسردگی و غم می‌نمایند، احساس افسرده و غمگین بودن واکنشی طبیعی بدن به مشکلات زندگی و از دست‌دادن چیزها و کسانی که به آنها علاقه داریم، می‌‌باشد.

اما زمانیکه این احساس غم و اندوه شدید، بی‌امیدی، بی‌چارگی و بی‌ارزشی بیشتر از چند روز یا چند هفته طول بکشد، شما دچار بیماری افسردگی شده‌اید.


انواع مختلف افسردگی

 

اختلال افسردگی

اساس یافسرده‌

خویی اختلال عاطفی

فصل یاختلالات افسردگی

افسردگی پس‌زایمان یا فسردگی (حالت)

 

 

حس افسردگی چیست؟

 

حس افسردگی به مراتب قوی ‌تر و نامطلوب تراز دوره‌های کوتاه مدت یأس و ناراحتی است که همه ما گاه وبی گاه با آن مواجه می ‌شویم. معمولا بسیار طولانی مدت می ‌شود و می ‌تواند روزها، هفته‌ها و حتی ماهها طول بکشد. اغلب افراد مبتلا به افسردگی دارای همه علائم ظاهری لیست شده در اینجا نیستند.

ولی اکثراً حداقل پنج یا شش مورد را دارند. این علائم عبارتنداز:

احساس ناراحتی در بیشتر اوقات, ولی ممکن است در هنگام غروب کمی بهتر شوند

از دست دادن توجه و علاقه به زندگی و عدم توانایی در لذت بردن از هر چیز

تصمیم‌گیری مشکل‌تر می ‌شود
نمی ‌توانند به چیزهایی که دوست دارند،بپردازند

کاملاً احساس خستگی می کنند
احساس بی‌قراری و اضطراب دارند
کم اشتها شده و وزن کم می ‌کنند (برخی افراد برعکس، پراشتها شده و چاق می شوند )

1 تا 2 ساعت طول میکشد تا بخواب روند وزودتر از وقت معمول بیدار می ‌شوند

علاقه خود را به سکس از دست می ‌دهند
اعتماد به نفس آنها کم می ‌شود
احساس بی مصرفی، بی کفایتی و ناامیدی می‌کنند

از دیگران دوری می ‌کنند
تند خو و بدخلق می ‌شوند
در اوقات خاصی از روز، معمولا صبح‌ها حسبدی دارند

به فکر خودکشی می ‌افتند

معمولاً ما متوجه نمی شویم که چگونه دچارافسردگی می ‌شویم،زیرا به تدریج در ما ایجاد می ‌شود. ممکن است تصمیم بگیریم با آن مقابله کنیم وخودمان را به خاطر تنبل بودن یا بی اراده بودن سرزنش کنیم.

گاهی لازم است دیگران ما را متقاعد کنند که کمک خواستن نشانه ضعف نیست.

ممکن است تلاش کنیم برای غلبه برافسردگی خود به شدت کار و فعالیت کنیم. این امر

می‌تواند ما را به مراتب متاثر‌تر و فرسوده‌تر کند ما اغلب به دردهای فیزیکی و جسمی،

 

سردردهای مداوم یا بی ‌خوابی توجه نمی ‌کنیم، گاهی اوقات این نشانه‌های فیزیکی

می تواند علامت اولیه افسردگی باشد.

 

 

 

علائم افسردگی



علایم بیماری افسردگی چیست؟

 

علایم و نشانه‌های یکسانی ندارند. بعضی از علایم معمول و متداول افسردگی شامل:

 

مشکل در تمرکز

یادآوری جزئیات و تصمیم‌گیری ،خستگی و کاهش انرژی ،احساس گناه

بی‌ارزشی و یا درماندگی،بدون امید به آینده و بدبینی،بیخوابی

بیدار شدن صبح زود و یا خواب زیاد،بیقراری و نا‌آرامی،ازدست دادن علاقه به فعالیت‌های لذت بخش

شامل رابطه جنسی و ...از دست دادن لذت به زندگی،پرخوری عصبی و یا کاهش اشتها،سردرد

گرفتگی عضلات و یا مشکلات گوارشی ،کاهش میل جنسی ،گریه کردن بدون هیچ دلیل خاصی.

 

 

درمان افسردگی چگونه است؟

 

افسردگی در طب سنتی یکی از عوارض سودا مزاجی است . سودا یکی از اخلاط چهار گانه بدن است که اگر بر دیگر اخلاط غلبه پیدا کند عوارضی را بدنبال خواهد داشت .

این عوارض نسبت به سن ، جنسیت ، قدرت جسمانی و روحی شخص متفاوت است و به شکلهای گوناگون ظاهر میشود.

حال اگر غلبه خلط سودا در مدتهای طولانی ادامه داشته باشد به سودای غلیظ یا اصطلاحا سودای سوخته تبدیل میشود و چون در اوایل شروع این بیماری معمولا کسی به آن توجه نمیکند اکثرا تبدیل به سودای سوخته میشود که درمان آن هم طولانی میشود.

 

افسردگی چیست؟

 

افسردگی در زنان رایج تر است

انواع افسردگی در زنان :

 

افسردگی زنان از منظر بیولوژیک

 

وضعیت هورمونی در خانم ها به خصصو با تغییرهایی که قبل از قاعدگی، بعد از زایمان و در حول و حوش یائسگی در بدنشان ایجاد می شود، احتمال بروز افسردگی را در آنها بیشتر می کند. به عبارتی، تغییرات هورمون ها نظیر ترشح استروژن و پروژسترون یا هورمون های اکسی توسین و پرولاکتین بر وضعیت روان شناختی خانم ها اثر می گذارد. به طوری که استروژن با اثر بر سروتونین و گیرنده های آن و تغییر ترشح اندورفین می تواند اثر کاهنده بر اختلال افسردگی داشته باشد. اکسی توسین و پرولاکتین نیز روی خلق اثر مثبت می گذارند و کاهش پروژسترون باعث اضطراب می شود.

 

افسردگی زنان از منظر روان شناختی

 

اختلال در روابط بین فردی، فشار افکار منفی و بروز درماندگی از دلایل روان شاختی ای هستند که عامل مهمی برای فراهم شدن زمینه افسردگی در خانم ها محسوب می شوند.

 

افسردگی زنان از منظر اجتماعی

 

سومین ریشه افسردگی در خانم ها، علل اجتماعی است که از مهم ترین آنها می توان به موقعیت اجتماعی، جایگاه شغلی و تبعیض هایی که نسبت به خانم ها در جامعه یا دنیا وجود دارد، اشاره کرد. به عبارتی با گسترش شیوه زندگی صنعتی، خانم ها علاوه بر نقش باروری، چند مسئولیت دیگر همچون حضور در محیط کار بیرون از منزل و نیز مدیریت امور منزل را به عهده گرفته اند و به مراتب نسبت به مردان حجم کار بیشتری را باید انجام دهند. فارغ از مسئولیت های کاری و مدیریت امور منزل، بارداری هم بار سنگینی است که طبیعت به عهده خانم ها گذاشته است. با توجه به نقش مهم خانم ها د رخانواده و اجتماع و وظایف مهمی مثل بارداری و حفظ بقای بشر که به آنها محول شده است، افسردگی شان، هزینه بیشتری را متوجه خانواده و اجتماع خواهدکرد.بنابراین توجه به حالت های روانی خانم ها و پیشگیری و درمان به موقع افسردگی شان باعث ارتقای سطح بهداشت روانی خواهدشد. پیشیگیری از افسردگی در خانم ها مهم است. می توان با روابط اجتماعی قوی، ایجاد جایگاه مناسب شغلی و مهم تر از همه، درک و همدلی با آنها از افسرده شدنشان جلوگیری کرد.

 

انواع رایج افسردگی در زنان

 

خانم ها به 3 نوع افسردگی بیشتر مبتلا می شوند؛ افسردگی ناشی از نشانگان پیش از قاعدگی، افسردگی ناشی از بارداری و زایمان و افسردگی ناشی از یائسگی.

 

نشانگان پیش از قاعدگی و افسردگی

 

حدد 10 درصد از خانم ها دچار اختلالات خلقی به نام نشانگان پیش از قاعدگی می شوند. این افراد در نیمه دوم دوره ماهیانه به دلیل تغییرات سطح هورمون ها، تغییرات خلقی پیدا می کنند. تغییرات خلقی به صورت گریه کردن زیاد، حساس شدن، بدبینی، اضطراب و فکار منفی نسبت به حال و گذشته است که عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. گاهی برخی از افراد تغییراتی را در تمرکز، انرژی و اضطراب تجربه می کنند.

بعضی از خانم ها متوجه تغییرات خلقی ماهیانه هستند و به تدریج راه های مقابله با آن را آموخته اند، ولی بعضی از آنها اطلاعی از این موضوع ندارند ودر این مواقع روابط بین فردی شان با دیگران یعنی نزدیکان و غریبه ها دچار تنش می شود. چنین حالت روانی ای را در خانم ها باید طبیعی فرض کرد و فقط وقتی علائم باعث اختلال در علمکرد فرد می شود، به درمان نیاز است. درمان توصیه های غیردارویی و دارویی است. توصیه به اینکه خانم در این مدت تغذیه مناسبی داشته باشد، مایعات کافی دریافت و حتما ورزش کند. داروها نیز شامل ویتامین ها و مکمل هاست که به آرامش اعصاب کمک می کند.

 

افسردگی زنان در دوران بارداری

 

با تغییرات هورمونی که در دوران بارداری ایجاد می شود، بدن خانم ها تا حدی به کمک اکسی توسین و پرولاتین در مقابل اختلالات روانی ایمن می شود مگر اینکه سابقه اختلالات روان پزشکی را از قبل داشته باشند. در این افراد احتمال دارد اختلالی که از قبل وجود داشته، تشدید شود. به همین دلیل اگر خانمی افسرده است، باید قبل از اقدام به بارداری، درمان شود چون ممکن است افسردگی در دوران بارداری به رشد جنین آسیب برساند.مهم تر از دوران بارداری، دوران پس از بارداری است که به علت کاهش سریع هورمون ها، احتمال افسردگی در خانم ها بالا می رود. نزدیک به 70درصد از خانم ها در روزهای اولیه بعد از زایمان حالت ملال را تجربه می کنند که به صورت گریه گهگاه و احساس غم تظاهر می کند ولی این حالت های روانی نشانه افسردگی نیستند و طی هفته اول پس از زایمان برطرف می شود اما 10 درصد خانم ها دچار افسردگی اساسی می شوند که لازم است درمان شوند.

 

افسردگی زنان در دوران یائسگی

 

در دوران یائسگی بعد از کاهش هورمون های زنانه و تغییر فیزیولوژی خانم ها، تغییرات خلقی مشاهده می شود که معمولا به صورت زودرنجی، احساس گرگرفتگی و اضطراب است اما خانم هایی که سابقه افسردگی فردی یا خانوادگی دارند، بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی هستند و در صورت دیدن علائم افسردگی در آنها باید خیلی زود اقدامات درمانی انجام گیرد. فعالیت روزمره خانم ها در زندگی خصوصی و در عرصه اجتماعی به میزان زیادی احتمال بروز افسردگی در دروان یائسگی را کاهش می دهد.

 

 

 

 

 

 

 

 

منبع :  دلگرم