




با دلگرم همراه باشید تا در مورد قرص خطرناک و مسموم کننده ی برنج بیشتر بدانید.
این قرص با اسم علمي «قرص فسفيد آلومينيوم» مادهاي است با تركيب فسفيد که بهصورت قرصهاي ٣گرمي، ساختهشده است. این قرص خطرناک از نظر ظاهر شباهت زیادی به قرصهای روانگردان (اکستازی) دارد. اما شناخت ظاهری این نوع قرصها در جلوگیری از مصرف آن بسیار ضروری است.
این قرص به رنگ خاکستری است و دربستههای 10 تایی فروخته میشود. قرصي که يک عدد آن قادر است هزاران شته را از بين ببرد حال با بدن یک انسان چه خواهد کرد. حتی مصرف یکششم این قرص نتایج غیرقابل جبرانی را در پی خواهد داشت.
مسمومیت با آلومینیوم فسفید (AAIPP) معضلی بزرگ در شبهقاره هند است. آلومینیوم فسفید (AIP) که از آن برای ضدعفونی و حفاظت از دانههای غلاتی همچون برنج استفاده میشود (با نامهای تجاریای همچون کویکفوس (QuickPhos)، سلفوس (Celphos) و در ایران با نام قرص برنج میتوان آنرا یافت) سمی بسیار مهلک است بهویژه هنگامی که آنرا از ظرف تازه باز شده آن مصرف کنند.
مرگ آن بر اثر شوک عمیق، آماس قلب و از کار افتادن بعضی عناصر داخلی بدن است. دوز مرگآور آن بین ۰٫۱۵ و ۰٫۵ گرم (برابر ۰٫۰۰۵۳ و ۰٫۰۱۸ اوز) است. بیشترین دلیل مرگ در خودکشی در شمال هند را مسمومیت بر اثر آلومینیوم فسفید (قرص برنج) گزارش کردهاند.
این قرص ظرف سه تا چهار ساعت سیستم تنفسی و قلب را دچار مشکل میکند و فرد در اثر مرگی دردناک و زجرآور خواهد مرد. بر اساس آمارهای گزارش شده از پزشک قانونی تهران در سال ۱۳۹۲، ۶۶۱ نفر بر اثر مسمومیت با قرص برنج جان خود را از دست دادهاند.
میزان تلفات بر اثر AAIPP از ۴۰ تا ۸۰ درصد متفاوت است.[۱] میزان آن ممکن است بسیار بالاتر باشد چون کمتر از ۵٪ مسموم شدگان نهایتاً به مرکز پزشکی منتقل میشوند.[۳] از سال ۱۹۹۲ که آلومینیوم فسفید بطور آزادانه در مغازهها به فروش رسیده موارد مسمومیت عمدی بسیاری از آن در شمال هند دیده شدهاست.[۸] در تحقیق بر روی ۵۹۳۳ مرگ غیرطبیعی روی داده در ۲۵ سال گذشته در شمال غرب هند، درصد بالایی از مرگهای بر اثر مسمومیت به خاطر آلومینیوم فسفید بودهاست.
عملکرد سم در قرص برنج
در صورتی که فرد قرص بر نج را بخورد یا بوی آن را استشمام کند دچار مسمومیت خواهد شد که در صورتی که سم از بدن وی خارج نشود مرگ در پی خواهد داشت.
خاصیت سمی آلومینیوم فسفید به خاطر گاز فسفین (که دارای ویژگی سیتوتوکسیتی است) است که باعث جراحات رادیکال آزاد میشودکه از فعالیت آنزیمهای سلولهای حیاتی جلوگیری و بافتها را نابود میکند. واکنش آلومینیوم فسفید با آب بدن باعث ایجاد گاز فسفین میشود که در زیر بیان شده است:
AlP + 3 H2O → Al(OH)3 + PH3, and
AlP + 3 HCl → AlCl3 + PH3 (معده)
بر اساس گزارشها به سه دلیل افراد ممکن است از این قرص استفاده کنند
برای جلوگیری از پیدا شدن حشرات در برنج و حبوبات ، آرد و... در انبار ها از این قرص ها استفاده میشود.
استفاده از این قرص صرفا در صلاحیت تیم های کنترل و بهداشت مواد غذایی است و افراد عادی به هیچ عنوان نباید اقدام به این عمل نمایند.استفاده از این قرص ها به منظور مبارزه با آفات ، صرفا در انبار های مواد غذایی باید باشد و به هیچ عنوان استفاده خانگی از آن مجاز نیست.
اين قرص از خود گاز فسفيد توليد ميکند و باعث کشته شدن جونده ها میشود.قبل از به کار بردن در انبارها ، باید تمام در و پنجره ها بسته باشد و شکاف های انبار با نایلون گرفته شود.بعد از قرص گذاری نباید کسی در اتاق های اطراف انبار بخوابد.هنگام خارج کردن قرص ها از داخل محفظه باید از دستکش پلاستیکی استفاده کرد.اگر قرص داخل گونی حبوبات گذاشته می شود باید با کیسه نایلون کاملاً گونی را پوشاند و آن را خارج از اتاق و در هوای آزاد قرار داد.
مسموميت با اين قرص هم از راه استنشاق، هم از راه تماس پوستي و هم به صورت خوراکي اتفاق ميافتد.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم
مرجان امینی