راه های مناسب برای مقابله با استرس

 

با دلگرم همراه باشید تا با استرس و راه های مقابله با استرس آشنا شوید.

 

استرس و درمان آن

استرس چیست؟ چرا دچار استرس میشویم؟استرس چگونه درمان میشود؟

 

استرس و درمان آن

دلشوره و اضطراب و استرس شاید به ظاهر ساده و بی ضرر باشد اما پنهانی تمامی اعضای بدن شما را تحت تاثیر خودش قرار می دهد و ممکن است در یک لحظه شما را از پا در بیاورد.نحوه ی زندگی ، محیط اجتماع و شرایط اقتصادی در هر منطقه از عوامل مهم بروز استرس در افراد است.

امروزه ماشینی شدن کار ها باعث شده است ، بیشتر فعالیت ها با نیروی فکری انجام شود و نیروی بدنی کاربرد کمتری پیدا کند. همین مسئله باعث می شود که افراد به مشکلات روحی زیادی برخورد کنند که از اصلی ترین این مشکلات ، مسئله ی دلشوره و فشار های روحی است.

از جمله این عوارض ایجاد دل درد، دل پیچه، گرفتگی عضلات، مشکلات گوارشی، احساس سوزش سرمعده یا لرزش عضلات و خوردن ناخن نمونه ای از تاثیرات دلشوره است.

 

استرس و درمان آن

 

نشانه های وجود استرس و راه های درمان

 

استرس و درمان آن

ریزش مو

چرا این اتفاق روی می دهد: داشتن موهای خوش حالت و پر برای هر انسانی مهم است. مو تاثیر بسیاری در زیبایی چهره دارد. اما رشد مو به سلامت بدن و سلامت روح وابستگی مستقیم دارد. یعنی وقتی فردی در استرس های شدید و دایمی زندگی کند، ممکن است با مشکل ریزش مو مواجه شود.

درمان: اگر بیش از یکصد تار مو در روز از دست می دهید - به طور مثال، حدود 300 تار موی شما می ریزد – باید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. اگر ریزش مو در نتیجه تغذیه نادرست حاصل از استرس باشد احتمالا پزشک برای شما ویتامین های B12، زینک، آهن یا پروتئین فریتین تجویز می کند که باعث رشد مو می شوند.

در کنار کم کردن میزان استرس های خود و مصرف این ویتامین ها و استفاده از شامپوهای متناسب می توانید در عرض 6 تا 10 ماه حجم موهای خود را به حالت طبیعی و نرمال بازگردانید.

 

سفید شدن مو

چرا این اتفاق روی می دهد: بر اساس آمار، افرادی که کار پراسترسی دارند، خیلی سریع تر با مساله سفید شدن موی سران مواجه می شوند. جالب است بدانید محققان دانشگاه داروسازی نیویورک کشف کرده اند استرس های جسمی همچون سوختن دست، باعث تولید ملانوسیت (سلول های تولید ملانین) می شود که مسوول رنگ موها هستند. این پروسه بر فولیکول های مو نیز تاثیر می گذارد. این سلول ها باعث می شوند تا موها بی رنگ باقی بمانند و در نتیجه موهای سر فردی که استرس زیادی را تحمل می کند، سفید می شود.

درمان: در واقع هیچ درمانی برای سفیدی موها وجود ندارد. تنها کاری که می توانید برای این موها انجام دهید، رنگ کردن آنها است.

 

پوسته شدن اطراف ناخن

چرا این اتفاق روی می دهد: متخصصان پوست اعتقاد دارند فعالیت های زیاد بر ضخامت یا کیفت خوب پوستِ بستر ناخن و اطراف آن تاثیر مستقیم ندارد. اما افرادی که استرس دارند، اصولا با جویدن ناخن یا پوسته های اطراف آن خود را آرام می کنند. این کار در طولانی مدت باعث از بین رفتن زیبایی و دوام این بستر می شود. ضعف بستر ناخن به ضعیف شدن خود ناخن ها نیز منجر می شود و ناخن نمی تواند در شکل درست، به خوبی رشد کند.

درمان: اگر اطراف ناخن های شما متورم، قرمز و پوسته‌پوسته است، هر روز مقداری پماد آنتی بیوتیک روی آنها بمالید تا اثرشان از بین برود. البته داروهای گیاهی همچون روغن بادام شیرین یا روغن جوجوبا (هوهوبه) نیز تاثیر بسیار خوبی در بهبود این شرایط دارد.

 

شیارهای روی ناخن

چرا این اتفاق روی می دهد: استرس برخلاف تاثیری که بر موها دارند، باعث توقف رشد ناخن یا افتادن آنها نمی شود. اما در طولانی مدت باعث می شود تا شیارهایی مضر افقی روی سطح ناخن ها به وجود بیایند. این شیارها فرورفتگی های زشتی روی ناخن ایجاد می کنند.

درمان: شیارهای افقی ناخن درد ندارد اما زیبایی ناخن را از بین می برد. برای برطرف کردن آنها باید از درمان ها شیمیایی که در داروخانه ها یا فروشگاه های لوازم آرایشی فروخته می شوند استفاده کنید. برای انواع مشکلات ناخن، مواد و محلول های مناسبی وجود دارند که پس از پایان دوره درمان، ناخن را به حالت عادی باز می گردانند.

 

مشکلات پوست آکنه

چرا این اتفاق روی می دهد: همان طور که تقریبا همه می دانیم، یکی از شایع ترین تاثیرات استرس در بدن، ایجاد جوش و آکنه روی پوست است. هر چه استرس بیشتر شود، میزان تولید چربی سلول های پوست نیز بیشتر می شود. هر چه ترشح کورتیزول و آدرنالین در بدن بیشتر شود، بدون نیز قند بیشتری تولید می کند. نتیجه این کار نیز ایجاد آکنه روی پوست است.

درمان: مشکلات پوستی و آکنه را باید با مراجعه به پزشک متخصص پوست درمان کنید. برخی از محلول ها و پمادها به طور موقت باعث از بین رفتن آکنه می شوند اما آنها را ریشه‌کن نمی کنند. بنابراین لازم است با مراجعه به پزشک، داروهای لازم را مصرف و دوره درمان آنها را تکمیل کنید. دوران مصرف برخی از داروهای پوست، بر اساس وزن فرد تعیین می شود. بنابراین، لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

چین و چروک

چرا این اتفاق روی می دهد: افزایش ناگهانی قندخون در اثر ترشح زیاد کورتزول یا آدرنالین در خون علاوه بر ایجاد آکنه، بر مولکول های کلاژن نیز تاثیر می گذارد. کلاژن پروتئینی است که موجب زیبایی و سلامت پوست می شود. افزایش کورتیزول در بدن باعث کاهش اسیدهای glycosaminoglycan و hyaluronic می شود که در شفافیت و صاف بودن پوست نقش اساسی دارند. با کاهش این مولکول ها، چین و چروک پوست زیاد می شود.

درمان: هر چه سن انسان بالا برود، میزان چروک ها و خط های پوست زیاد می شود. اما استرس باعث می شود این روند در سن های پایین نیز پدیدار بشود. برای جلوگیری از این روند، مصرف کربوهیدرات – به ویژه شکر سفید – را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. البته همزمان باید از محصولات ضدچروک و آنتی ایجینگ نیز استفاده کنید.

 

استرس و درمان آن

 

دیگر راه های درمان استرس و اضطراب

 

 تغذیه مناسب

مواد خوراکی شامل ویتامین C مانند پرتقال و گریپ فروت ممکن است در کاهش هورمون های استرس به شما کمک کنند. امگا-3 نیز که در ماهی آزاد ( و سایر ماهی های چرب) و آجیل یافت می شود ممکن است در آرام شدن به شما کمک کنند.
به طور کلی داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل می تواند در حفظ سلامت به بدن و افزایش قدرت کنترلِ استرس، به شما کمک کند. بخشی از برنامه غذایی سالم و متعادل مربوط می شود به مصرف غلات سبوس دار، میوه ها و سبزیجات.
شکلات تلخ نیز می تواند با کاهش هورمون های استرس، شما را آرامتر کند.


 با خودتان مثبت حرف بزنید

اگر شما از آن دسته آدم هایی هستید که مدام از خودتان انتقاد می کنید، باید بدانید که این کار موجب افزایش استرس شما می شود. بنابراین رویکرد خود را نسبت به این موضوع تغییر دهید. با خودتان با دیدی مثبت حرف بزنید و با استفاده از این تکنیک به خودتان در کسب آرامش کمک کنید.
افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کنید. به موتور مولد "من می توانم" تبدیل شوید و به جای "من می دونم که نمی تونم." از عبارت "من می تونم" استفاده کنید.


 خوب بخوابید.

خواب خوب شبانه می تواند به کاهش استرس شما در روز بعد کمک کند. منظور از خواب خوب داشتن حداقل 7 ساعت خواب شبانه است.
اگر با مشکلات خواب مواجه هستید نکات زیر می تواند به شما کمک کند:
سعی کنید برنامه ی خواب منظم داشته باشید و در ساعت مشخص به رختخواب بروید و در ساعتی مشخص بیدار شوید. سعی کنید در روزهای تعطیل نیز به این برنامه پایبند باشید.
از ساعت 3 بعد از ظهر به بعد از نوشیدن کافئین پرهیز کنید.
اگر به چرت زدن عادت دارید آن را در ساعت های اول روز انجام دهید و سعی کنید تا می توانید زمان آن را کوتاه کنید.


به طور منظم ورزش کنید.

 

استرس و درمان آن

 

خوراکی های مفید در درمان استرس

 

شبدر قرمز

این گیاه سرشار از استروژن گیاهی (فیتواستروژن) است. هورمونی که در زنان و مردان وجوددارد و مطالعات جدید نشان داده است که استروژن اضافی می‌تواند در کاهش نشانه‌های اسکیزوفرنی مفید باشد. نشانه‌های اسکیزوفرنی و اضطراب بسیار به هم شبیه هستند.

علاوه بر این شبدر قرمز کلسترول را کاهش می‌دهد. همانطور که می‌دانید کلسترول بر عملکرد رگ‌های خونی اثر می‌گذارد و افراد با کلسترول بالا مستعد حملات قلبی در آینده هستند.

 

ریشه‌ی شیرین بیان

این گیاه حاوی «کورتیزونِ» گیاهی است، که در شرایط استرس و اضطراب به بدن کمک می‌کند و سطح قند خون را تنظیم می‌کند و انرژی لازم برای رویارویی با شرایط بحرانی را افزایش می‌دهد.

 

بابونه

مصریان باستان گیاه بابونه را مقدس می‌دانستند و آن را به آفتاب پیشکش می‌کردند چرا که بسیاری از ناراحتی‌ها نظیر تب، پیری و مشکلات مربوط به افراط در خوردن غذا، دارو و الکل را برطرف می‌کرد. در سده‌های میانه از بابونه برای رفع هذیان گویی و پریشان خوابی در کودکان استفاده می‌شد.

امروزه نیز بسیاری از مشکلات در اثر افراط در خوردنِ یک نوع ماده غذایی بوجود می‌آید و اثر آن به صورت اضطراب در بدن ظاهر می‌شود. بابونه با اثر آرامبخشی که دارد گیاهی مناسبی برای کاهش استرس است.

 

گل ساعت

اثر تسکین‌بخشی این گیاه متوسط است و خواب را افزایش می‌دهد. علاوه بر این برای درمان اضطراب، بیخوابی، افسردگی و عصبیت استفاده می‌شود. بخشی از گیاه که روی زمین است می‌تواند خشک شود و به صورت دم‌نوش مورد استفاده قرارگیرد. این گیاه به صورت تنتور یا کپسول در داروخانه‌ها یافت می‌شود.

 

ترخون

گیاه مفیدی برای مقابله با استرس است. اثر آرام بخش و تسکینی دارد. ترخون برای تنظیم اشتها مفید است و دارای مواد معدنی مفیدی است که امروزه در مکمل‌ها از آن استفاده می‌شود. سالیان متمادی از این گیاه برای آرام کردن کودکان بیش فعال استفاده می‌شده است.

 

کاوا کاوا 

گیاهی از نواحی اقیانوس آرام است که تسکین‌دهنده‌ی عضلانی است. همچنین برای درمان افسردگی و اضطراب مربوط به یائسگی مؤثر است. به صورت کپسول در بازار موجود است.

 

شوید

آیا وقتی استرس دارید، معده‌تان بهم می‌ریزد و دچار سوءهاضمه می‌شوید؟ یکی از اثرات ترشح بیش از حد آدرنالین در بدن برای مدت طولانی، سوءهاضمه است. به همین دلیل نیز، اکثرِ افراد استرسی، زخم معده دارند. گیاه شوید از دوران باستان برای تسکین‌ معده و عضلات، و کاهش نفخ معده استفاده می‌شده است.

 

علف چای 

این گیاه از زمان سقراط در درمان بیماری‌ها استفاده می‌شده است. در دوران رنسانس و ویکتوریا برای درمان اختلالات ذهنی کاربرد داشته است. امروزه از گل‌های این گیاه در درمان اختلالات افسردگی استفاده می‌شود.

 

رزماری 

دانشمندان یونانی این گیاه را بر موی خود می‌گذاشتند و بر این باور بودند که در شفافیت ذهن به آنها کمک می‎کند. در واقع رزماری اثرات مفیدی بر ذهن و بدن دارد.

رزماری ضد اضطراب و آرام بخش عضلات است. با آرام شدن عضلات، گردش خون بهتر می‌شود و مغز و چشم بهتر کار می‌کند و در نتیجه قوای ذهنی بهبود و استرس کاهش می‌یابد.

 

اسطوخودوس

خواص فراوانی دارد. در کاهش تحریک‌پذیری و اضطراب موثر است و اثر آرامبخش و خواب‌آور دارد. علاوه بر این ضدباکتری است و برای تنظیم هورمون‌ها و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است. از این گیاه به صورت دمنوش می‌توان استفاده کرد.

 

مریم گلی

نام این گیاه در زبان لاتینی به معنی «نجات‌‌بخش» است. این گیاه مثالی مشهود از برتری گیاهان بر داروهای شیمیایی ساخت انسان است، چرا که تحقیقات اثرات بیشتر و بیشتری از این گیاه را آشکار می‌سازند. این گیاه اثرات چشمگیری در افزایش حافظه و شفافیت ذهن دارد، علاوه بر این حاوی آنتی‌اکسیدانی قوی است.

 

 استرس و درمان آن

 

گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی دلگرم

مرجان امینی

 

 

+ 1 مخالفم - 0