10 راه مقابله با عوارض دیابت

آموزشی : 10 راه مقابله با عوارض دیابت (قسمت دوم)

آموزشی : 10 راه مقابله با عوارض دیابت (قسمت دوم)

 

مراقبت از پاها در دیابتی ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع سلامت پاها همیشه یکی از دل مشغولی های اصلی بیماران دیابتی است. هر نوع آسیب یا جراحتی در پاها منجر به بروز عوارض جدی در بیماران دیابتی می شود.

 


بیماری دیابت

در قسمت اول این مطلب با عنوان «10 توصیه برای مقابله با عوارض دیابت» آمار هشدار دهنده ای از زبان مسئولین بهداشتی کشور ارائه دادیم که بر طبق آن حدود 4 تا 5 میلیون ایرانی به بیماری دیابت مبتلا هستند و آمار قطع عضو ناشی از این بیماری در کشور بالاست.


گفتیم که این بیماری دو نوع عوارض ایجاد می کند: اول عوارض میکروواسکولار (تخریب رگ های کوچک) که روی شبکیه ی چشم، کلیه ها و عصب ها تاثیر می گذارند و به طور مستقیم به میزان قند خون بستگی دارند.


دوم عوارض ماکروواسکولار (تخریب رگ های خونی بزرگ)  که باعث بروز مشکلاتی مانند سکته مغزی، سکته قلبی یا آرتریت می شود.


علاوه بر این در خصوص روش های جلوگیری از بروز این علائم مانند کنترل قند و چربی خون، ترک سیگار، تغذیه سالم، کنترل وزن و اهمیت تحرک بدنی صحبت کردیم.


در بخش دوم و پایانی این مطلب، چند توصیه ی دیگر برای کاهش عوارض ناشی از دیابت ارائه می دهیم. لطفا با ما همراه باشید.

 

حداقل سالی یکبار، سلامت عمومی تان توسط پزشک کنترل شود
برای مقابله با عوارض ناشی از بیماری دیابت، کنترل و بررسی پزشکی حداقل یکبار در سال الزامی است.


این کنترل ها و آزمایشات شامل کنترل وضعیت قلب، بررسی ته چشم برای کنترل وضعیت شبکیه چشم، کنترل وضعیت کلیه ها، بررسی عوارض عصبی، تست سلامت دندان ها و بررسی های مخصوص پاها توسط پزشک متخصص است.


این بررسی های منظم، روش مناسبی برای تشخیص زودهنگام عوارض بیماری است.


می توانید با انجمن دیابت در تماس باشید و از برنامه های آموزشی آنها استفاده کنید. حتما از پزشک تان بخواهید تا آزمایش های لازم را برایتان تجویز کند.



واکسن ها را بزنید
شاید برخی از واکسن ها برای مردم عادی لازم و ضروری نباشد، اما تزریق واکسن ها و اهمیت دادن به آنها برای دیابتی ها از اهمیت بالایی برخوردار است. این کار باعث پیشگیری از برخی بیماری های عفونی شده و دیابتی ها را از عوارض آنها در امان نگه می دارد.


توجه داشته باشید که بیماری ها روی دیابتی ها تاثیر بیشتری می گذارند؛ به عنوان مثال گریپ یا آنفلوانزا می تواند مشکلاتی برای بیماران دیابتی ایجاد کند. به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند این افراد حتی واکسن مربوط به آنفلوانزا را نیز تزریق کنند تا از عوارض و مشکلات بعدی آن پیشگیری شود.


اگر در خصوص تزریق واکسنی شک دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.


مراقب پاهایتان باشد
مراقبت از پاها در دیابتی ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع سلامت پاها همیشه یکی از دل مشغولی های اصلی بیماران دیابتی است. هر نوع آسیب یا جراحتی در پاها منجر به بروز عوارض جدی در بیماران دیابتی می شود. بنابراین مراقبت از پاها و کنترل هر نوع زخم، جراحت، میخچه و غیره در آنها مهم است.


البته مراقبت های سختگیرانه و روزانه برای همه افراد دیابتی ضروری به نظر نمی رسد. این مراقبت های روزانه بیشتر برای بیمارانی است که پیش از این از مشکل نوروپاتی دیابتی (آسیب به عصب ها) رنج برده اند. توجه داشته باشید که در این شرایط بیمار به دلیل آسیب اعصاب پا، دردی را احساس نمی کند. بنابراین پاها بدون اینکه فرد متوجه باشد، زخم شده و این زخم ها مشکل ساز می شوند.


بیمارانی که دچار آسیب ها عصبی نیستند، نیازی به نگرانی بیش از اندازه نسبت به پاهایشان ندارند.


به عقیده ی متخصصان نیازی به ترس و وحشت بیهوده نیست. مراقبت های روزمره و توجه به سلامت پاها کافیست. در صورت بروز هر نوع مشکل لازم است که با پزشک تان مشورت کنید.

 

استرس را از خودتان دور کنید
درست است که استرس باعث بروز دیابت نمی شود، اما اختلالات زیادی در سلامتی بیماران ایجاد می کند. توجه داشته باشید که هورمون استرس باعث افزایش قند خون می شود که یکی از عوامل مهمی است که باید در مبتلایان به دیابت کنترل شود.


مشکلات و اختلالات خواب نیز تاثیر نامطلوبی در کنترل قند خون دارد.


پزشکان محترم نیز باید توجه داشته باشند که از وضعیت سلامت روحی بیماران نیز سئوال کنند. سوال رایج «احوال شما؟» باید از غالب یک سوال ساده خارج شده و پزشک را در خصوص حالات روحی بیمار و میزان استرس و تنش های روانی او مطمئن سازد.


یادتان باشد که استرس را بی اهمیت تلقی نکنید. اگر با مشکلاتی مانند طلاق، بیکاری، از دست دادن عزیزان، شکستی در زندگی و غیره مواجه شده اید، پزشک تان را مطلع کنید تا به کمک وی از عوارض آنها دور بمانید.

منبع : تبیان