10 راه مقابله با عوارض دیابت

آموزشی : 10 راه مقابله با عوارض دیابت (قسمت اول)

آموزشی : 10 راه مقابله با عوارض دیابت (قسمت اول)


دیابت یکی از پرعارضه ترین بیماری های جهان است. بر حسب آمارهای جهانی در سرتاسر جهان حدود 346 میلیون نفر از این بیماری رنج می برند و هر 10 ثانیه دو نفر به دیابت مبتلا می شوند. بر طبق این آمارها نیز در هر 8 ثانیه یک نفر بر اثر این بیماری از دنیا می رود و سالانه حدود یک میلیون قطع عضو به خاطر دیابت اتفاق می افتد. آمار نگران کننده این است که حدود 50 درصد افرادی که به دیابت مبتلا هستند از بیماری خود بی اطلاع اند. بر طبق آمارهایی که مسئولین بهداشتی کشور ارائه کرده اند حدود 4 تا 5 میلیون ایرانی به بیماری دیابت مبتلا هستند و آمار قطع عضو ناشی از این بیماری در کشور ما بالاست. در نتیجه این بیماری نیاز به اطلاع رسانی درست برای پیشگیری و مقابله با عوارض آن دارد. در قسمت اول و دوم این مطلب توصیه هایی ضروری برای مقابله با عوارض و بیماری های ناشی از دیابت را عنوان می کنیم. لطفا با ما همراه باشید.

 


عوارض مربوط به بیماری دیابت به دو نوع تقسیم می شوند:
اول عوارض میکروواسکولار (آسیب رگ های خونی کوچک) که روی شبکیه چشم، کلیه ها و اعصاب تاثیر می گذارد و به طور مستقیم به میزان قند خون بستگی دارد.


دوم عوارض ماکروواسکولار (تخریب رگ های خونی بزرگ)  که باعث بروز مشکلاتی مانند سکته مغزی، سکته قلبی یا آرتریت می شود. این عوارض مربوط به قند خون و عوامل دیگری می شود.


آنچه برای بیماران مبتلا به دیابت اهمیت دارد، افزایش آگاهی و مراقبت های خاص در مورد بیماری شان است. این بیماران نیز می توانند سالیان سال و بدون درگیر شدن با عوارض این بیماری زندگی کنند.


بنابراین در گام اول باید آگاه باشند و به سلامتی خود اهمیت ویژه ای بدهند. در ادامه ی مطلب توصیه هایی را برای مقابله با عوارض دیابت عنوان می کنیم.

 

بیماری خود را کنترل کنید
اولین قدم برای مقابله با هر نوع عارضه ناشی از دیابت، کنترل بیماری است. در واقع لازم است که هر بیمار دیابتی به خوبی قند خون خود را کنترل کند.


علاوه بر کنترل قند خون روزانه که باید توسط خود بیمار انجام شود، لازم است که هر سه تا چهار ماه یکبار، میزان هموگلوبین گلیکوزیله بیماران دیابتی توسط پزشک شان کنترل شود.


آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله نوعی آزمایش خون برای اندازه گیری مقدار قندی است که در گلبول قرمز به هموگلوبین متصل شده است. این آزمایش از آزمایش ساده ی میزان قند خون مهمتر و معتبرتر است. چون با این شیوه در طولانی مدت میزان تجمع قند خون اندازه گیری می شود.


اگر میزان هموگلوبین گلیکوزیله کمتر از 7 درصد بماند، خطر عوارض میکرو واسکولار حدودا به صفر می رسد.



میزان فشار و چربی خون تان را کنترل کنید
قند و فشار خون دو فاکتور مهم هستند که برای پیشگیری از دچار شدن به عوارض ماکروواسکولار از اهمیت بالایی برخوردارند.


بیماران مبتلا به دیابت باید تلاش کنند که همیشه فشار خونشان کمتر از 14 بر روی 8.5 باشد.


میزان چربی بد خون یا همان LDL این افراد نیز باید پایین و زیر 130 میلیگرم در دسی لیتر باشد.


توجه داشته باشید که این میزان برای دیابتی ها سیگاری باید زیر 100 میلیگرم در دسی لیتر و در صورت وجود سابقه ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر باشد.

 

سیگار را ترک کنید
دخانیات تاثیر مستقیمی روی دیابت ندارد. اما عاملی برای بروز اختلالات عروقی است.


خطر بروز عوارض ماکروواسکولار شدید در افراد دیابتی که سیگار می کشند، بیشتر است. این مسئله نیز به سکته مغزی، سکته قلبی و بروز آرتریت در اندام های تحتانی بدن منجر می شود.


متاسفانه بعد از ابتلا به دیابت نمی توان کاری کرد، اما ترک سیگار باعث حذف یکی از عوامل بروز عوارض آن محسوب می شود.

 

به فکر تغذیه ی سالم باشید
تغذیه در سلامت دیابتی ها نقش مهمی دارد. افراد دیابتی نمی توانند هر ماده غذایی را به راحتی و بدون تامل مصرف کنند. دیابتی ها مانند همه افراد جامعه باید تغذیه سالم و متنوعی داشته باشند.


به عقیده متخصصان، داشتن یک رژیم دیابتی ضروری به نظر نمی رسد. به این معنی که بیمار دیابتی می تواند همه چیز بخورد، اما به شیوه ی متعادل و کنترل شده.


تنها مسئله ای که این این افراد باید مد نظر داشته باشند مصرف  قندهای زودجذب است. لازم است که از مصرف زیاد و مرتب آنها بپرهیزند.

 

وزن خود را کنترل کنید
وزن همه ی افراد و بخصوص دیابتی ها باید متناسب باشد. البته توصیه نمی شود که بیماران دیابتی با هر قیمتی خود را لاغر کنند. فقط لازم است که حواس شان به کنترل وزن شان باشد.


این افراد در صورت داشتن اضافه وزن باید مصرف چربی ها (سوسیس کالباس، کره، پنیر و غیره) را محدود کنند.


به عقیده ی متخصصان، اضافه وزن و چاقی مفرط یکی از عوامل اصلی ابتلا به دیابت است و عدم کنترل آن، باعث بروز مشکلاتی در سلامتی می شود.

 

به طور مرتب ورزش کنید
افراد دیابتی باید به طور مرتب ورزش کنند و تحرک بدنی داشته باشد. لازم است که این افراد روزانه حدود نیم ساعت پیاده روی تند داشته باشند. البته بهتر است در خصوص نوع ورزش با پزشک شان مشورت کنند.


افراد مبتلا به دیابتی که می خواهند ورزش های سنگین انجام دهند و یا جزو ورزشکاران هستند، باید روش های کنترل افزایش قند خون خود را یاد بگیرند تا از بروز هیپوگلیسمی یا افت قند خون پیشگیری کنند.


توجه داشته باشید که ورزش از بروز بسیاری از بیماری های مزمن، بیماری های قلبی عروقی، اضافه وزن و چاقی مفرط پیشگیری می کند.


علاوه بر این ورزش کردن می تواند شما را از استرس نجات داده و شادابی را به زندگی تان هدیه دهد.
ادامه دارد...

منبع : تبیان